Var aktiv för att ditt hus ska vara passivt

Ska du bygga nytt hus gäller det att ställa krav. Modern teknik kan vara dyr men ger stora besparingar i uppvärmningskostnader. Det går ut på att behålla värmen i huset. Isolera mera.

Det är dyrt att vara miljövänlig. Detta är en vanlig uppfattning men är långt ifrån en sanning. Den som har möjligheten att bygga ett nytt hus, kan naturligtvis välja att bygga det med all den nya teknik som finns i dag vilken gör huset oerhört energieffektivt. Men låt oss återkomma till detta strax.

Det stora energieffektiviseringsarbetet kan i dag göras i många bostadsområden med gamla hus. Miljonprogram med hus har stor potential att renoveras upp till modern miljöstandard. Men skräcken ligger i att sådana renoveringar är hutlöst dyra och betalningsförmågan i miljonprogramsområdena är ofta låg. För att visa att det faktiskt inte måste vara svindyrt för de boende att modernisera sina hem drivs forskningsprojektet ZenN i bostadsområdena Lorensborg och Lindängen i Malmö. På effektivast sätt ska husen uppgraderas till att bli energisnålare. De två Malmöområdena ingår i projektet tillsammans med andra bostadsområden i Norge, Spanien och Frankrike och kommer att fungera som ett demonstrationsprojekt i hur relativt små medel kan göra stor nytta för energisystemet.

För den som ska bygga nytt hus finns valmöjligheten att välja ett typhus ur hustillverkarnas kataloger, eller så kan man låta en arkitekt rita ett passivhus som har minimal energiförbrukning. Det senare är ju naturligtvis dyrare att bygga, men det är en investering som kan betala sig snabbare än du tror. Ett passivhus har mycket lägre energiförbrukning än ett kataloghus, så beroende på ditt elavtal kan du hämta igen investeringen den vägen. Man kan dessutom spekulera i att ett passivhus kommer att vara mer attraktivt i den framtid som går alltmer i miljövänlighetens tecken.

Men vad är ett passivhus? Jo, det är ett hus med betydligt lägre energianvändning än ett konventionellt nybyggt hus. Ett passivhus har rysligt välisolerade golv, väggar, fönster och dörrar. Så pass välisolerade att den värmen som alstras i huset av hushållsmaskiner, hemelektronik, belysning och de boende själva oftast räcker för att hålla temperaturen på en behaglig nivå. När det är som kallast kan det behövas ett litet värmetillskott vilket kommer från ett värmebatteri i ventilationsaggregatet.

Det stora energieffektiviseringsarbetet kan i dag göras i många bostadsområden med gamla hus.

Tomas Eriksson bor i ett passivhus utanför Vinniga i Lidköping sedan den första september 2008 och är väldigt nöjd.

– Vi trivs jättebra i vårt hus, och solfångarna på taket har gett oss varmvatten hela året. Ja, i november förra året var det inte så mycket sol så då gav de inte så mycket. Det enda vi är lite missnöjda med är att det är svårt att få ner värmen till golvet, men hustillverkaren försöker lösa det problemet, berättar Tomas och fortsätter.

– Det är svårt att jämföra vårt hus med ett kataloghus eftersom det ritades helt utifrån våra önskemål, men det blev ungefär 15 procent dyrare än det hade blivit om vi hade valt ett hus med konventionell standard.

Den som inte vill eller vågar investera i all den nya teknik som ett passivhus innebär, kan satsa på det som kallas för lågenergihus. Det är hus som, liksom passivhus är väldigt energieffektiva, men med ett konventionellt värmesystem. Det är viktigt att göra rätt från början, för det är betydligt mer kostsamt att i efterhand rätta till det som missades vid bygget.

Om man räknar med att ett hus har en livslängd på 50 år, står driftskostnaderna för husets halva livscykelkostnad. Hälften av husets kostnader, inklusive kostnaden för bygget, uppgår alltså till driften av huset, däribland uppvärmning. Den andra halvan består av byggkostnad, finansiering och ombyggnads- och renoveringskostnader. Därmed står det klart att det finns ett starkt ekonomiskt incitament för att bygga ett hus som är energieffektivt redan från början, trots att det kostar en extra slant. Ska du bygga, eller köpa hus? Se till att vara påläst och ställ krav. Fråga om låga U-värden, värmeåtervinning i ventilationsluften, god täthet och bra fönster.