Smålandsel stavas lokalproducerad

Många anser att förnybara energi­källor är framtiden. Detta har Kalmar Energi och Nöbble Gård tagit fasta på och gått samman i ett unikt samarbete för att skapa lokalproducerad solel.

Kalmarsund Sol blir förhoppningsvis Smålands första medlemsägda solcellspark. Målet är att solcells­taket ska stå klart under våren 2016 och leverera när­producerad solenergi redan nästa år. Med initiativet går Energirepubliken – en lokal energirepublik grundad av Kalmar Energi – från ord till handling. Men för att aktör­erna ska lyckas med sin satsning krävs energi­rebeller som vill äga ett solcellstak.

– Genom att köpa delar av taket kan medlemmarna streama redigt lokalproducerad och förnybar solel till sina eluttag. Som andelsägare blir du din egen elproducent, utan att behöva montera upp solpanel­erna själv, säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi.

När 2 400 andelar är sålda kan bygget av solcellstaket starta. Föreningen är öppen för alla och samtliga insatser räknas. Från mormor och morfar som vill köpa andelar till sina barnbarn, till företaget som vill investera i hållbar energiproduktion och därmed förnybar konsumtion för sin verksamhet.

– Andelarna kostar ungefär hälften så mycket som att installera solpaneler på sitt eget tak. De första femton åren betalar du ingenting för elen. Dessutom bidrar du till en ljusare, mer hållbar framtid, förklarar Staffan Larsson.

Hållbart stall som innovativ grund

Det är på Nöbble Gårds cirka 4 000 kvadratmeter nybyggda kostall som Kalmar Energi ska sätta upp de 1 900 panelerna, vilket motsvarar en elanvändning av 600 MWh. Eller, något enklare uttryckt, 75 varv runt jorden med en Tesla eller annan elbil.

– Det nya moderna kostallet är ett led i Nöbble Gårds hållbarhetsarbete. Att driva ekologisk lantbruk är både utmanande och spännande och det hade varit så kul om vi kunde sätta upp solceller på taket, allt annat känns fel, säger Veronica Svenzén på Nöbble Gård.

Soltaket är en så kallad 3D-fastighet där avgränsningar kan göras i höjd- och djupled. På så sätt skapas bättre förutsättningar för en effektivare fastighetsanvändning där olika verksamhetsutövare kan nyttja skilda plan inom fastigheten.

– Läget är perfekt för en solcells­anläggning. Skuggfritt område i rakt söderläge med en taklutning på 20 procent. 3D-fastighetsbildningen innebär samtidigt en trygghet och borgar för stabilitet för föreningen, säger Staffan Larsson.

– Planen är att stallet ska stå klart innan jul. Annars blir det lite kyligt för de nya kossorna som ska flytta in i stallet, avslutar Veroncia Svenzén.