Solceller och solcellspaneler

Nu för tiden pratas det mycket om kärnkraft, vind- och vattenkraftverk samt solceller. I framtiden lär det även komma nya namn för nya energikällor, men tillfället är de nyss nämnda det som det diskuteras mest kring. Vilken är egentligen den bästa, sett utifrån ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv? Experter och politiker verkar aldrig riktigt samsa kring denna frågan, trots att de flesta har samma ambition till att bidra till en mer hållbar planet.

Förutsättningar för att generera el av solenergi

Det som kanske trätt fram allra mest både hos företag och hushåll/privatpersoner är solceller. Solcellsanläggningar och solparker har blivit allt vanligare, där just solceller för tak är det absolut vanligaste i Sverige. Det positiva med solceller är att de som sagt går att installera för privatpersoner och hushåll också, och inte bara för företag eller liknande. Även att det över huvudtaget går att installera är positivt, istället för att exempelvis vara beroende av stora och inte alls lika smidiga vindkraftverk. En nackdel däremot, speciellt i Sverige, är att det inte alltid är soligt vilket gör att dessa ibland blir oanvändbara. Då behövs dessutom komplement som exempelvis kärn- eller vindkraft. För solcellsparker, alltså parker med flera installerade solceller på samma yta, finns det en rad förutsättningar för att det ska bli så lönsamt och effektivt som möjligt. Först och främst krävs självfallet en stor yta, där desto fler solceller desto bättre och desto mer solenergi går att producera. Kostnaden per solcell är dock väldigt hög, och det är först när fler byggs som kostnaden fördelas per solcell och därmed blir det mer lönsamt. Ännu en viktig förutsättning är att solcellerna kan anslutas till ett elnät alternativt en fastighet. Alla dessa förutsättningar är viktiga och därför är det viktigt att kolla upp det innan någon installation påbörjar.

Solpaneler monterade på hus

När det gäller installation av solceller på ett tak finns det andra förutsättningar och krav. Det är i första hand Boverket som har satt reglerna för hur all form av bygge får och ska utföras i Sverige. Och ett av de första kraven som finns på byggnationen av solceller på tak är att se till att själva taket faktiskt klarar av belastningen. Taket kommer att behöva uppfylla samma krav för solcellerna som om det skulle renoveras på nytt eller byggas om. Detta är det den så kallade ”byggherren” ansvarar för, alltså att regelverket följs. Byggherren är den vars räkning installationen av solceller görs för, det vill säga den som vill ha det utfört. Utredningen som görs på taket är för att säkerställa just det, och resultatet av den utredningen kommer att visa om taket kan klara av den adderade belastningen som solcellerna innebär.

Det finns två typer av belastning som man menar att taket behöver ta hänsyn till innan man vet att solcellerna kan installeras. Den ena kallas permanent last såsom själva installation, sedan tidsvariabla laster som beror på väder, exempelvis vind och snö. Utifrån och utöver det här krävs såklart också en viss säkerhetsmarginal. De tidsvariabla lasterna beror såklart på var byggnaden befinner sig i Sverige, eftersom en del områden har större nederbörd och mer frekvent än andra vilket gör att taken på dessa hus behöver klara tyngre belastning än i andra områden.

Integrerade solceller

Solpaneler erbjuder en hållbar metod för att producera egen el. Integrerade solceller i paneler kan integreras som en naturlig del av en fasad eller på ett tak

Med ett mål att generera elektricitet från gemensamma byggnadsytor, har industrin eftersträvat teknologier som levererar på målet. De mest erkända och använda materialen där solceller kan integreras är takpannor som genererar solenergi. De monteras på hustaket och har ett liknande utseende som omgivande takmaterial. På senare tid har vi sett fotovoltaiska glasenheter (PVGU) introduceras på marknaden. PVGU lovar att tillhandahålla transparenta material för fönster och takfönster som levererar en högre effekttäthet än andra tekniker.

Oavsett vilka utmaningar branschen möter, fortsätter innovationer inom solenergi att förenkla installationen och göra solenergi enklare, snabbare och billigare att installera, vilket gör att branschen som helhet kan leverera ren och prisvärd solel för alla.

Installation av solceller på tak

Det finns dock två saker som kan försvåra en installation av solceller på ett redan befintligt tak. Ena anledningen vore om reglerna eller kraven ändras och därmed gör att taket inte längre uppfyller de aktuella och nya reglerna för belastning. Detta gäller då oavsett typ av solcell. Den andra anledningen är att taket inte har en tillräcklig säkerhetsmarginal tack vare dess dimensionering. För att komma förbi dessa två krävs helt enkelt att man antingen förstärker taket eller hittar en annan fastighet som har ett rätt dimensionerat tak för att klara just mer last, samt har större säkerhetsmarginal.